Cafeneaua culturală

Figuri marcante – DRAGA OLTEANU-MATEI

Draga Olteanu-Matei face parte din Generaţia de Aur a actorilor români

Pe Draga Olteanu-Matei o putem vedea într-o fotografie-document, realizată lângă Masa Tăcerii a lui Brâncuşi, alături de colegii ei de generaţie. Sunt acolo și Amza Pellea, Sanda Manu, Silviu Stănculescu, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu şi George Constantin. Cu toţii, mari actori ai ţării. O vorbă românească zice „Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti“. Ce s-ar putea spune, privind această imagine, despre Draga Olteanu-Matei?!

Născută la Bucureşti, în ziua de 24 octombrie 1933, în plină perioadă interbelică, plină de talent artistic, a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care l-a absolvit, alături de ceilalţi corifei amintiţi, în anul 1956.

Despre cariera ei se poate scrie o carte. De-a lungul a peste cinci decenii, a făcut roluri memorabile atât în teatru, unde a jucat în „Ziariştii“ (spectacolul său de debut), „Cadavrul viu“, „Azilul de noapte“, „Avarul“, „Comoara din deal“, „Gaiţele“, „Coana Chiriţa“, „Crimă pentru pământ“, precum şi în film: „Telegrame“ (1959, filmat la Bucureşti şi Piatra-Neamţ), „Haiducii“ (1966), „Fraţii Jderi“ (1974), „Patima“” (1975), „Nea Mărin Miliardar“ (1979), „Dumbrava minunată“ (1980), „Iancu Jianu Haiducul“ (1981), „Coana Chiriţa“, (1986).

Enumerarea este una selectivă şi aleatorie, C.V.-ul artistic al Dragăi Olteanu fiind unul impresionant. A primit numeroase premii şi distincţii, printre ele numărându-se Premiul Gopo pentru întreaga carieră, Premiul UNITER pentru întreaga activitate artisitcă, Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, Ordinul Coroana României în grad de Ofițer.

Drag(a) de Piatra   

După pensionarea de la Teatrul Naţional din Bucureşti (2007), Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra-Neamţ. Locurile ţinutului Neamţ i-au mers la inimă artistei încă din tinereţe. La împlinirea vârstei de 85 de ani, pe scena „Cinema, Mon Amour“ din Piatra-Neamţ, alături de colegii săi Dorel Vişan, Vladimir Găitan şi Ovidiu Cuncea, Draga Olteanu s-a confesat în fața unui numeros public. „Eu sunt locuitoare a acestui oraş încă din 1970. Ceva mai devreme, în anul 1958, am jucat aici, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, spectacolul «Reţeta fericirii», pe textul lui Aurel Baranga. După reprezentaţie, cum nu se prea găsea mâncare în vremea aceea, maestrul Nichi Atanasiu, colegul nostru, care cunoştea oraşul, ne-a poftit la o cârciumioară din piaţă. După ce am mâncat pe săturate, simţindu-ne bine, am petrecut acolo timpul cu poveşti, cu cântece. Aşa s-a făcut că de acum se apropiau zorile. Am plecat de acolo spre gară, unde ne aştepta garnitura de tren cu care venisem. Pe acest drum, de la piaţă către gară, la numărul 9, ţin minte foarte bine, am găsit o căsuţă care avea curtea plină de regina nopţii. Mireasma aceea nemaipomenită ne-a oprit din drum. În acea linişte a dimineţii m-am apropiat de grădină. Peste gard am văzut o căsuţă cu glicină pe balcon, iar în faţă, lanul de regina nopţii. Am admirat o vreme această imagine, a grădinii cu flori cu o mireasmă îmbătătoare, apoi am plecat“.

Anii au trecut și a venit ziua în care l-a cunoscut la Bucureşti pe viitorul său soţ, medicul Ionel Matei. S-au căsătorit civil în Capitală. Apoi a venit vremea ca doctorul Ionel Matei, care era de loc din Piatra-Neamţ, să-şi prezinte soţia părinţilor săi.

„Când am venit la Piatra-Neamț, m-a adus exact la acea căsuţă, care arăta ca fiind ca din poveşti! De fapt, povestindu-vă acest episod al vieţii mele, vreau să spun că soţului meu, cel care m-a luat de mână şi m-a plimbat printre oameni şi m-a susţinut şi m-a îndemnat să merg cu fruntea sus, lui îi datorez tot ce am făcut eu mai bun pe lume“, a mai povestit marea actriță.

Proiecte artistice pentru locuitorii oraşului

Stabilită aici, la Piatra-Neamţ, Draga Olteanu a proiectat şi pus pe picioare un teatru de amatori, „Teatrul Vostru“, cu a cărui trupă a scos pentru publicul local câteva spectacole din dramaturgia românească, memorabilă fiind premiera piesei lui Tudor Muşatescu, „Visul unei nopţi de iarnă“.

Ulterior, alături de medicul Ionel Matei, actrița a trecut pragul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, în martie 2008, cu o propunere de proiect care a durat doar câteva luni. Urma ca împreună cu colegul şi prietenul său Cornel Nicoară să îndrume una dintre clasele de actorie de la Şcoala Populară de Artă. Spunea atunci Draga Olteanu: „M-am oferit cu toată dragostea să împărtăşesc din ceea ce am reuşit să acumulez în 55 de ani de teatru, cinematografie şi televiziune. Mi-aş dori ca aceşti ani să se prelungească cât mai mult cu putinţă. Dar asta nu mai depinde de mine. Sunt pregătită să începem această nouă şi importantă, zic eu, activitate“.

Iubită de întreaga comunitate

Un apropiat al actriței spunea odată: „Draga nu va putea fi imitată de nimeni niciodată. Are un umor cu totul special, ea râde şi te face şi pe tine să râzi şi cu sufletul“.

Ieşirile sale în public sunt mereu o ocazie pentru locuitorii municipiului Piatra-Neamţ de a-şi arăta dragostea lor nu numai pentru ceea ce reprezintă Draga Olteanu-Matei ca artist, ci şi pentru omul cu acelaşi nume. Şi nu e vorba doar despre vremea când actrița este invitată în mod oficial la vreo întâlnire cu publicul. Scena cu Draga Olteanu sa asaltată de oamenii simpli se repetă peste tot, prin oraş.

Suntem în asentimentul întregii comunităţi nemţene și îi urăm, la ceas aniversar, LA MULŢI ANI, CU SĂNĂTATE, DOAMNĂ DRAGA OLTEANU-MATEI!